Premiul de Merit al Academiei, așa cum este numită oficial statueta, a fost înmânat pentru prima dată lauraților la premiile Academiei inaugurale în 1929. Dar abia ani mai târziu a apărut porecla „Oscar” și chiar mai mult înainte ca Academia să îmbrățișeze pseudonimul.
Originile numelui „Oscar” sunt contestate, dar una dintre cele mai comune credințe, potrivit Academiei de Arte și Științe Cinematografice (AMPAS), o privește pe bibliotecarul Academiei Margaret Herrick. Se presupune că Herrick, la începutul anilor 1930, a susținut că statueta semăna cu „unchiul Oscar” ei – iar numele a rămas cumva. Dar relatarea lui Herrick s-a schimbat ușor în anii următori. După cum a menționat Bruce Davis, fost director executiv al AMPAS și autorul cărții „Academia și premiul”, Herrick a recunoscut mai târziu că nu a avut niciodată un unchi pe nume Oscar, dar uneori glumea despre un „unchi Oscar” fictiv cu soțul ei. După cum spune povestea mai nouă, gluma a ajuns în cele din urmă în birourile Academiei.
De asemenea, nu există dovezi care să susțină o afirmație făcută cândva de câștigătoarea Oscar Bette Davis, care a spus că a inventat porecla „Oscar” după ce a câștigat un Premiu al Academiei în 1936 și a observat că fesele aurii ale statuetei îi aminteau de spatele soțului de atunci, Harman Oscar Nelson. . Mai târziu, ea și-a retras afirmația într-o biografie din 1974, după apariția altor teorii referitoare la referințele de dinainte de 1936 la porecla „Oscar”.
Bette Davis, văzută aici cu o privire fermă către directorul de film Jack L. Warner, mai degrabă decât pe fesele statuetei ei Oscar, este fotografiată după ce a câștigat Premiul Academiei pentru „Dangerous” în 1936. (Fotografia de Hulton Archive/Getty Images)
„O controversă mai stupidă nu a existat niciodată”, i-a spus biografului actrița, care a fost și președinte pentru scurt timp al AMPAS în 1941.
Sydney Skolsky, un editorialist de bârfe de la Hollywood, a încercat, de asemenea, să-și asume creditul pentru acest nume. Așa cum a scris odată în cartea sa din 1975 „Don’t Get Me Wrong – I Love Hollywood”, el a folosit pentru prima dată termenul „Oscar” într-o rubrică din 1934, în încercarea de a „șterge demnitatea falsă” din jurul ceremoniei, potrivit Biografiei. .com. Dar se pare că acea coloană a acoperit ceremonia de decernare a premiilor din seara anterioară, în timpul căreia Walt Disney a folosit termenul „Oscar” în discursul său, a raportat Biography.com, citând clubul oficial de fani Disney. O teorie mai probabilă, potrivit lui Bruce Davis, este că Oscarul a fost botezat „Oscar” de către o secretară pe nume Eleanore Lilleberg, care lucra în birourile Academiei. Îndatoririle ei au inclus „certările” și supravegherea statuetelor înaintea ceremoniilor timpurii, timp în care a început să se refere la ele ca „Oscar”, a susținut Davis în cartea sa.
Davis a identificat, de asemenea, martori care coroborează în Lester Cowan, un producător de film care frecventa birourile, și fratele lui Lilleberg, Einar, care a lucrat pentru scurt timp și la sediu. Scrierile lui Einar, în special, au indicat că Lilleberg a poreclit statueta de aur „Oscar” după o figură din cartier pe care amândoi au cunoscut-o în anii tineri. A fost un veteran al armatei norvegiene, a povestit Einar, care a fost „cunoscut pentru felul în care a stat întotdeauna drept și înalt”, a scris Davis.
Davis a remarcat că este „imposibil de spus” dacă aceasta a fost adevărata explicație. Dar a simțit că există mai multe dovezi pentru a susține Lilleberg decât oricine altcineva. „Oricât de necăutat a fost, meritul pentru originea uneia dintre cele mai cunoscute porecle din lume ar trebui să-i aparțină aproape sigur”, a scris Davis.
Astăzi, totuși, AMPAS nu menționează Lilleberg sau presupusele ei contribuții nicăieri pe site-ul său, admițând în schimb că originea poreclei premiului nu este complet clară. Cu toate acestea, Academia oferă povestea lui Herrick și a lui „Unchiul Oscar” ca fiind cea mai „populară” versiune a evenimentelor și o lasă pe Lilleberg – și chiar pe fixarea lui Bette Davis pentru fundul de aur al statuii – în afara narațiunii oficiale.
Sursa: Fox59.com
Comments