Considerat cândva un articol de lux, avocado a devenit unul dintre alimentele preferate ale Americii în ultimele decenii. Din 1985, consumul de avocado din SUA a crescut de șase ori, de la un modest 436 de milioane de lire sterline pe an la 2,7 miliarde de lire sterline în 2022.
Nu numai asta, există chiar și o zi dedicată popularului fruct verde. Fie că îl mâncăm ca guacamole sau pe pâine prăjită, se pare că nu ne săturam. Dar merită oare beneficiile consumului de avocado?
- Ce este grăsimea „bună”?
Grăsimea capătă o reputație proastă când vine vorba de dietă, dar nu toate grăsimile sunt nesănătoase. Avocado a devenit popular ca aliment sănătos datorită reputației sale de a conține grăsimi bune. Grăsimile sale mononesaturate și polinesaturate sunt considerate grăsimi bune, deoarece scad riscul de îmbolnăvire. Aceste grăsimi pot scădea nivelul de colesterol LDL (sau „rău”), ceea ce vă poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
- Grăsimile saturate, pe de altă parte, pot crește colesterolul LDL.
Un singur avocado are 20 până la 30 de grame de grăsime și, conform Ghidurilor dietetice 2020-2025 pentru americani, grăsimea totală ar trebui să reprezinte doar 20% până la 35% din caloriile zilnice. Grăsimile saturate trebuie limitate la cel mult 10%.
- Ce alți nutrienți are avocado?
Pe lângă grăsimile nesaturate, avocado este bogat în fibre și vitaminele C, E și K. Un avocado de 201 grame oferă 41% din valoarea zilnică (DV) de acid folic, care ajută la producerea globulelor roșii sănătoase. De asemenea, oferă 14% din DV de magneziu, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale. În ciuda faptului că magneziul este esențial pentru sănătatea noastră, majoritatea dintre noi nu primim suficient din el, așa că avocado este un aliment care poate ajuta la umplerea golului.
Un avocado de 7 uncii oferă, de asemenea, următorii nutrienți:
-
Riboflavină (B2): 20% din DV - Riboflavina ajută la producerea de globule roșii și este crucială pentru creștere. De asemenea, ajută la combaterea radicalilor liberi care pot dăuna organismului.
-
Niacina (B3): 22% din DV - Corpul tău folosește niacina pentru a transforma alimentele în energie. Niacina menține, de asemenea, sistemul nervos și digestiv sănătos.
-
Acid pantotenic (B5): 56% din DV - Acidul pantotenic ajută la transformarea alimentelor în energie. De asemenea, vă ajută corpul să producă și să descompună grăsimile.
-
Potasiu: 21% din DV — Potasiul este esențial pentru toate funcțiile corpului. Ajută la controlul tensiunii arteriale și mută nutrienții în celule și este important pentru funcționarea corectă a rinichilor și a inimii.
-
Cupru: 42% din DV — cuprul vă ajută să producă energie, țesuturi conjunctive și vase de sânge. De asemenea, este important pentru menținerea sistemului imunitar și nervos.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de avocado?
Cu cele peste 20 de vitamine și minerale ale sale, avocado este considerat un superaliment. Incluzând avocado în dieta ta, poți experimenta următoarele beneficii:
Cu cele peste 20 de vitamine și minerale ale sale, avocado este considerat un superaliment. Incluzând avocado în dieta ta, poți experimenta următoarele beneficii:
- Gestionați greutatea corporală
Conținutul ridicat de fibre din avocado vă ajută să vă simțiți mai plin mai mult timp, ceea ce poate fi benefic pentru gestionarea greutății corporale. Fibrele sunt digerate mai mult decât alți nutrienți, așa că nu va trebui să mănânci atât de mult pentru a te simți sătul. În plus, fibrele contribuie la un sistem digestiv sănătos, promovând creșterea bacteriilor sănătoase.
- Scăderea colesterolului și riscul de boli de inimă
Pe lângă scăderea colesterolului LDL, avocado poate crește de fapt colesterolul HDL sau „bun”. Colesterolul HDL te ajuta sa scapi de excesul de colesterol, aducandu-l la ficat pentru a fi eliminat ca reziduu. Acest lucru ajută la scăderea riscului de boli de inimă și reduce acumularea de plăci pe pereții arterelor.
Un studiu din 2022 publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că consumul a două sau mai multe porții de avocado pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Controlați glicemia și reduceți grăsimea de pe burtă Pentru persoanele care au diabet de tip 2 sau rezistență la insulină, avocado poate fi un adaos alimentar perfect. Nu va cauza creșteri ale glicemiei și poate împiedica creșterea nivelului de insulină după masă.
Consumul zilnic de avocado poate ajuta, de asemenea, la redistribuirea grăsimilor. Un studiu a constatat că femeile care au mâncat avocado zilnic și-au redus grăsimea viscerală pe burtă pe parcursul a 12 săptămâni. Grăsimea viscerală crește riscul de rezistență la insulină și diabet de tip 2.
Sursa: Huston Healthcare